دکتر سعید سهراب پور
مجله پزشکی
اشتراک گذاری

پاراتیروئید چیست + بررسی علائم | دکتر سهراب پور

فهرست مطالب

غده پاراتیروئید با وزن و اندازه‌ ای کوچک قادر به تنظیم سطح کلسیم در خون هستند . با ترشح هورمون پاراتیروئید (PTH) ، سطح کلسیم در بدن افزایش می یابد . این غده‌ها همچنین با گره تیروئید در بدن همکاری می‌ کند. اگر عملکرد این غده‌ ها به هر دلیلی مختل شود ، ممکن است به بیماری‌ های مربوط به این غدد منجر شود. با ما همراه باشید تا با خواندن مقاله دکتر سعید سهراب پور یکی از بهترین جراحان در حوزه جراحی غده پاراتیروئید در تهران به جواب تمام سوالاتتان در رابطه با این موضوع برسید.

غده-پاراتیروئید

غده پاراتیروئید چیست ؟

غده پاراتیروئید از چهار عدد غده بیضی شکل و جدا از هم که در قسمت پشتی غده تیروئید قرار می گیرند تشکیل شده است که با ترشح هورمون پاراتومون وظیفه کنترل سطح کلسیم بدن را بر عهده دارد. هر یک از این غدد به طور معمولا تقریبا به اندازه یک دانه برنج هستند و قطر آن ها حدود 3 – 5 میلی متر و وزن 30 تا 30 میلی گرم می باشد. این غدد به طور طبیعی در قسمت های لوب های چپ و راست غدد تیروئید و در پشت آن قرار گرفته اند. این دو غده از نظر فیزیکی در نزدیکی هم قرار دارند و هر دو بخشی از سیستم غدد درون ریز بدن شما محسوب می شوند. اما عملکرد آن ها نسبت به یک دیگر کاملا متفاوت می باشد. غده پاراتیروئید با ترشح هورمون پاراتومون و با کمک گرفتن از هورمون کلسی تونین که به وسیله غده تیرویید تولید می شود می تواند میزان کلسیم خون را با تاثیر گذاشتن بر روی کلیه ها ، روده و همچنین استخوان ها تا حد بسیار بالایی افزایش دهد.

بیماری های غده پاراتیروئید

همانطور که از نام آن ها پیدا است بیماری هایی است که بر روی این غدد تاثیر می گذارند و باعث ایجاد اختلال و برهم زدن تعادل ظریف سطح کلسیم بدن می شود. معمولا سه نوع بیماری در غدد پاراتیروئید دیده می شود که عبارت اند از پر کاری غده پاراتیرویید ، کم کاری و سرطان پاراتیروئید.

چرا برداشتن غده پاراتیروئید ضروری است؟

پرکاری پاراتیروئید (Hyperparathyroidism) در برخی موارد می‌ تواند خطرناک باشد . زمانی که سطح کلسیم در خون بیش از حد افزایش می‌ یابد (Hypercalcemia) ، ممکن است نیاز به برداشتن این غدد باشد . در این حالت ، پاراتیروئیدکتومی یا جراحی برداشت این توده ها انجام می‌ شود . این جراحی به منظور کنترل سطح کلسیم در خون است و در صورت لزوم برای جلوگیری از عوارض جدی مرتبط با افزایش سطح کلسیم صورت می‌ گیرد .

همچنین ، در برخی موارد پرکاری این غده می‌ تواند منجر به مشکلات خطرناکی مانند تشکیل سنگ کلیه ، ضعف استخوانی ، اختلالات عصبی و قلبی شود . بنابراین ، در صورت وجود علائم یا عوارض ناشی از بیش‌ فعالی این غدد ، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید و در صورت لزوم تحت معاینات و درمان مناسب قرار بگیرید .

برای بررسی و درمان سریع تر می توانید از طریق فرم تماس زیر از دکتر سعید سهراب پور بهترین جراح پاراتیروئید تهران نوبت دریافت کنید.

چرا سطح کلسیم در بدن مهم است؟

سطح کلسیم در بدن بسیار مهم است زیرا این ماده در اجرای عملکردهای مختلف و ضروری در بدن نقش دارد . برخی از نقش‌ های مهم کلسیم در بدن عبارتند از :

  1. استحکام استخوان‌ ها و دندان‌ ها : کلسیم عمده‌ ترین عنصری است که در استخوان‌ ها و دندان‌ ها وجود دارد و برای حفظ سلامت و استحکام آن‌ ها بسیار اهمیت دارد .
  2. تنظیم عملکرد قلب : سطح مناسب کلسیم در بدن برای تنظیم ضربان قلب و انقباضات عضلانی (شامل عضله قلب) ضروری است .
  3. نقش در سیستم عصبی : کلسیم در انتقال پیام‌ های عصبی و تنظیم عملکرد سیستم عصبی نقش دارد .
  4. عملکرد آنزیم‌ ها : کلسیم در فعالیت طبیعی بسیاری از آنزیم‌ ها در بدن نقش دارد و در فرآیندهای بیوشیمیایی مختلف تعامل دارد .
  5. عملکرد عضلات : کلسیم در تنظیم انقباضات عضلات و عملکرد ماهیچه‌ ها و ماهیچه‌ های صاف (مثل عضلات گوارشی) نقش دارد .
  6. درگیری در عملکرد خون : کلسیم در مراحل انعقاد خون و جمع شدن پلاکت‌ها نقش دارد .

با توجه به این دلایل ، حفظ سطح مناسب کلسیم در بدن برای حفظ سلامت عمومی و عملکرد صحیح بدن بسیار اهمیت دارد .

هایپرپاراتیروئیدیسم

زمانی که سطوح کلسیم بالا و هورمون این غده در بدن بیش از حد افزایش می‌ یابد ، ممکن است به مشکلی به نام پرکاری یا هیپرپاراتیروئیدیسم دچار شوید . در این حالت، عملکرد صحیح این غده مختل می‌ شود و بیمار به علائم و عوارض این بیماری مبتلا می‌ شود .

هایپرپاراتیروئیدی اولیه

در بیماری پرکاری اولیه این غده ، عملکرد این غدد همواره در سطح بالا قرار دارد و باعث می شود تا کلسیم در بافت استخوانی تجزیه و وارد خون شود ، همین امر باعث پوکی استخوان و شکنندگی آن می‌ باشد ، با وجود این مسئله افزایش سطح کلسیم در خون را شاهد خواهیم بود و از سوی دیگر به این دلیل که کلیه ها مسئول تصفیه خون هستند بنابراین کلسیم بیشتری را جذب و احتمال سنگ کلیه و مشکلات ناشی از آن را افرایش می‌ دهند.

همین‌طور مسئله با افزایش کلسیم در دستگاه گوارش موجب یبوست خواهد شد. در اکثر بیماران مبتلا به این بیماری یکی از غدد درگیر و دچار پرکاری می شود که به آن آدنوم واحد گفته می شود ، در بین بیماران ۱۰ درصد با پرکاری دو یا سه عدد از چهار غده پاراتیروئید درگیر پرکاری می شوند و به آن آدنوم دوگانه و یا سه گانه گفته می شود و تنها ۱۰ درصد با هایپرپلازی چهارگانه یعنی پرکاری در چهار غده مواجه هستند . در این بیماری در کل آمار بیماران مربوطه ۸۵ درصد مرتبط با آدنوم ناشی از توده‌ های خوش‌ خیم ، ۱۴ درصد مربوط به هایپرپلازی چهار غدد و ۱ درصد مرتبط با توده های بدخیم در این توده است.

چه کسانی باید نگران سرطان پاراتیروئید باشند؟

می توان گفت سرطان این غده یک بیماری نادر است و افراد به ندرت درگیر آن می شوند . به بیانی دیگر این بیماری تنها حدود یک درصد از بیماری های مربوط به این توده را تشکیل می دهد. اما در صورتی که فرد به مواردی مثل سطح بالای کلسیم در خون یا سطح بالای هورمون (PTH) بیش از حد طبیعی دچار باشد ، احتمال سرطان این غده هم وجود دارد و در این موارد نیاز است برای پیشگیری و بهبود حال بیمار جراحی پاراتیروئید توسط یک دکتر خوب و با تجربه انجام پذیرد. بنابراین ، افرادی که این علائم را دارند باید مورد بررسی و معاینه دقیق قرار بگیرند تا ریسک بیماری سرطان برای آن ها به حداقل برسد. علائم هایپرپاراتیروئیدیسم می‌توانند شامل موارد زیر باشند :

  • اضطراب و عصبانیت بیش از حد
  • خستگی و ضعف عضلانی
  • سردرد و سر درد متناوب
  • دچار شدن به عرق‌ ریزی بیش از حد
  • احساس گرما و تب مستمر
  • افزایش ضربان قلب و قلب تپنده
  • بی اشتهایی و کاهش وزن
  • تحریک و افزایش فعالیت چشم‌ ها (ممکن است منجر به چشم‌ های افتاده یا اختلال در بینایی شود)
  • تغییرات در دوره‌ قاعدگی زنان

اگر این علائم را در خودتان مشاهده می‌ کنید ، بهترین راه تشخیص دقیق و درمان مناسب، مراجعه به پزشک است .

برای دریافت مشاوره و نوبت می توانید با شماره تماس 02188190038 و شماره موبایل 09101244952 تماس حاصل فرمایید. دکتر سهراب پور بهترین دکتر در زمینه جراحی پاراتیروئید در تهران ، همواره آماده ارائه بهترین خدمات به شما عزیزان می باشد.

روش‌ های تشخیص هایپر پاراتیروئیدیسم

برای تشخیص این بیماری ، اقدامات متعددی باید صورت بگیرد که از سوی پزشک متخصص انجام هر تست به شما اعلام می شود:
آزمایش خون : اولین روش برای شناسایی این بیماری مرتبط با این غده ، انجام آزمایش خون است. چنانچه در جواب تست مشخص گردد که سطح کلسیم و هورمون PTH بالا می باشد ، باید یکسری آزمایشات تکمیلی دیگر به انجام برسند تا تعیین شود که آیا نیاز به جراحی پاراتیروئید هست یا خیر. از جمله آزمایش های تکمیلی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • تست سنجش تراکم استخوان
  • آزمایش ادرار
  • تست های تصویربرداری از جمله سونوگرافی کلیه

آیا می توان سطح هورمون پاراتیروئید را در خون اندازه گرفت ؟

بله در صورتی که علائم پر کاری یا کم کاری غده پاراتیرویید را داشته باشید پزشک برای بررسی بیشتر برای شما آزمایش خون درخواست می کند تا سطح این هورمون را در خون ارزیابی کند. در کنار آن ممکن است پزشک سطح کلسیم خون یا ویتامین دی و فسفر را نیز ارزیابی کند.

دکتر سعید سهراب پور
فوق تخصص جراحی سروگردن

دکتر سعید سهراب پور، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی و فلوشیپ جراحی های درمانی سر و گردن هستم. افتخار دارم که سال ها در زمینه ی درمان بیماری های مختلف گوش، حلق و بینی و همچنین جراحی های مربوط به سر و گردن فعالیت داشته ام. هدف من از ارائه خدمات در این وب سایت ارائه ی اطلاعات مفید و جامع در زمینه بیماری های گوش، حلق و بینی و جراحی های سر و گردن ، پاسخ به سوالات رایج مراجعین و معرفی جدیدترین روش های درمانی است.

نظرات
2 4 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها