دکتر سعید سهرابپور -drsohrabpoor.com
مجله پزشکی
اشتراک گذاری

ید درمانی بعد از جراحی سرطان تیرویید

فهرست مطالب

ید درمانی بعد از انجام جراحی تیروئید یکی از تکنیک های نوین و مفید برای از بین بردن سلول های سرطانی می باشد. همانطور که می دانید هدف و وظیفه اصلی غده تیرویید ، جذب ید موجود در مواد غذایی است و در صورتی که مشکلی برای این غده به وجود آید و فرایند جذب ید در بدن با مشکل رو به رو شود ، مشکلات جدی و خطرناکی برای بدن افراد به وجود می آید. اما برخی از افراد به دلیل بیماری سرطان یا تومور تیرویید مجبور به برداشتن این غده هستند و به خاطر اینکه با مشکلات و عوارض جانبی بد تری دست و پنجه نرم نکنند نیاز به انجام روش های درمانی دیگری برای تامین ید مورد نیاز دارند. ید درمانی بعد از جراحی تیروئید یا ید رادیواکتیو بسیار مهم بوده اما برای همه افراد توصیه نمی شود. در ادامه در خصوص این روش کمک درمانی موثر صحبت خواهیم کرد و سعی خواهیم کرد به بسیاری از سوالات شما پاسخ دهیم. اگر پاسخ سوالی را نیافتید نگران یا سرخورده نشوید ، در انتهای مقاله سوال خود را مطرح کرده و از ما بپرسید.

 

ید درمانی بعد از جراحی تیرویید - دکتر سهراب پور

 

ید درمانی بعد از جراحی سرطان تیرویید

با انجام ید درمانی می توان احتمال بازگشت بیماری سرطان را به حداقل رساند و انجام آن برای کسانی که به طور کامل غده تیروئید را برداشته اند الزامی است. در واقع به واسطه پرتو درمانی یا ید رادیواکتیو می توان غدد سرطانی باقی مانده بعد از جراحی را نابود کرده و عملکرد بدن را به حالت قبل باز گرداند.

چند روز بعد از عمل تیروئید ید درمانی انجام میشود

ید درمانی بعد از عمل تیرویید معمولا بین 4 الی 8 هفته یا به عبارتی دیگر بعد از 1 ماه از جراحی انجام می شود. این فاصله به بدن فرصت می دهد تا بعد از جراحی بهبود یابد و سطح هورمون ها به حالت طبیعی باز گردد. البته لازم به ذکر است که در برخی از موارد پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که ید درمانی زود تر یا دیرتر انجام شود. البته عواملی مانند نوع عمل جراحی ، مرحله سرطان و عوارض جانبی جراحی می تواند بر روی این تصمیم گیری تاثیر بگذارد.

ید درمانی بعد از جراحی تیروئید در کودکان و نوجوانان

ید رادیواکتیو برای کودکان و نوجوانان یک پروسه ایمن و بدون خطر محسوب می شود. اما با این وجود به خصوص در کودکان کم سن معمولا به عنوان دومین راه درمانی بعد از دارو درمانی استفاده می شود.

آیا ید درمانی پس از تمام سرطان های تیروئید لازم است؟

خیر ، این روش تنها به تشخیص پزشک معالج شما بستی دارد و اغلب برای کسانی که دارای شرایط حاد هستند الزامی است. چرا که تمامی افرادی که عمل برداشتن غده تیرویید را انجام داده اند ، باید از دارو های مخصوص استفاده کنند. ید درمانی بعد از جراحی تنها مختص به کسانی که است که شرایط آن ها بنا بر دلایل مختلفی حاد شده و نیاز به درمان های قوی تری دارند. البته باید دقت داشته باشید که ید درمانی بعد از جراحی تیروئید نرخ زنده ماندن و افزایش طول عمر بیماران را تا حد زیادی افزایش می دهد.

آیا ید درمانی همان شیمی درمانی است؟

خیر ید درمانی یا همان ید رادیواکتیو و شیمی درمانی دو تکنیک متفاوت هستند که برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.

ید درمانی اغلب برای درمانی های غده تیرویید به خصوص سرطان و پر کاری این غده مود استفاده قرار می گیرد. در این روش ید رادیواکتیو به بیمار داده می شود و بدن به طور طبیعی ید مورد نیاز را جذب می کند و در نتیجه سلول های سرطانی تیرویید تخریب می شوند. ید درمانی بعد از جراحی تیروئید به دلیل هدف گیری خاص سلول ها به سایر بافت های بدن آسیبی نمی رساند.

در حالی که شیمی درمانی یک تکنیک درمانی گسترده برای درمان انواع سرطان هاست. در این تکنیک یک داروی بسیار قوی به بیمار داده می شود تا سلول های سرطانی مورد هدف را از بین ببرند یا رشد آن ها را متوقف کند. این دارو معمولا تاثیرات گسترده ای بر روی بدن می گذارد و می تواند به سلول های سالم نیز آسیب برساند.

بعد از ید درمانی چند روز قرنطینه دارد

پس از ید درمانی با ید رادیواکتیو ، مدت زمان قرنطینه و محدودیت های تماسی افراد بستگی به دوز دریافت شده و دستور العمل های پزشک معالج دارد. به طور کلی توصیه می شود تا 3 الی 7 روز اول بعد از ید درمانی از تماس نزدیک با افراد دیگر به خصوص کودکان و زنان باردار پرهیز کنید ، به تنهایی بخوابید و در زمان خواب حداقل 2 متر از دیگران فاصله بگیرید ، از سرویس بهداشتی های جدا گانه استفاده کنید و بعد از استفاده از دستشویی و توالت محیط را با دقت شسته و تمیز کنید.

بعد از گذشت یک هفته باز هم بهتر است از تماس نزدیک با افراد خودداری کنید و برای بازگشت به کار و فعالیت های اجتماعی از پزشک خود مشورت دریافت کنید.

به طور کلی دوره قرنطینه ید درمانی بعد از جراحی تیروئید بین 3 الی 7 روز است.

آیا ید درمانی بعد از تیروییدکتومی باعث ریزش مو می شود؟

خیر ید درمانی معمولا باعث ریزش مو نمی شود. ریزش مو یکی از عوارض جانبی شایع شیمی درمانی است.

خطرات و عوارض ید درمانی بعد از جراحی تیرویید

  • خشکی دهان و گلو: احساس خشکی و تحریک در ناحیه دهان و گلو به دلیل تجمع ید رادیواکتیو در غدد بزاقی.
  • تغییر در حس چشایی: تغییرات در حس چشایی که ممکن است موقتی باشد.
  • تهوع و استفراغ: ممکن است برخی از بیماران دچار تهوع و استفراغ شوند.
  • تورم و درد در غدد بزاقی : تورم و درد در غدد بزاقی به ویژه در چند روز اول پس از درمان.
  • کاهش عملکرد غده : پس از درمان، ممکن است این غده به مرور زمان کم‌ کار شود که نیاز به درمان هورمونی خواهد داشت.
دکتر سعید سهراب پور
فوق تخصص جراحی سروگردن

دکتر سعید سهراب پور، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی و فلوشیپ جراحی های درمانی سر و گردن هستم. افتخار دارم که سال ها در زمینه ی درمان بیماری های مختلف گوش، حلق و بینی و همچنین جراحی های مربوط به سر و گردن فعالیت داشته ام. هدف من از ارائه خدمات در این وب سایت ارائه ی اطلاعات مفید و جامع در زمینه بیماری های گوش، حلق و بینی و جراحی های سر و گردن ، پاسخ به سوالات رایج مراجعین و معرفی جدیدترین روش های درمانی است.

نظرات
3.3 3 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها