دکتر سعید سهراب پور
مجله پزشکی
اشتراک گذاری

شکستگی بینی | درمان با جراحی و جا انداختن | دکتر سعید سهراب پور

فهرست مطالب

شکستگی بینی ، شایع ترین نوع شکستگی در صورت می باشد که با نام فرکچر بینی نیز شناخته می شود. در اغلب اوقات این عارضه در نتیجه یک حادثه رخ خواهد داد و می تواند با شکستگی دیگر اجزای صورت نیز همراه باشد. زمانی که بینی آسیب جدی ببیند ، باید فورا مداخله پزشکی انجام شود. زیرا برای مثال امکان دارد آسیب رسیدن به غضروف باعث تجمع خون در داخل بینی شود. در صورتی که این خون به درستی تخلیه نشود تبدیل به آبسه شده و یا به صورت دائمی منجر به انسداد راه هوایی خواهد شد. این مشکل را می توان به دو صورت درمان کرد ، جا انداختن به صورت دستی و یا رینوپلاستی می باشد. در صورتی که شما نیز اخیرا بینی تان شکسته و به دنبال راهی برای بهبود علائم آن هستید ، با دکتر سعید سهراب پور جراح بینی تهران در این مقاله همراه باشید.

شکستگی بینی - دکتر سهراب پور

از کجا بفهمیم بینی ما شکسته است؟

بعد از وارد شدن ضربه به صورت ، علائمی وجود دارند که می توان با مشاهده آن ها به شکستگی بینی پی برد. برای مثال :

  • بینی متورم یا کج شده باشد
  • درد شدیدی در ناحیه صورت و بینی حس شود ، مخصوصا زمانی که آن را لمس می کنید
  • خون دماغ شدن
  • بروز کبودی در بینی ، اطراف آن و زیر چشم ها
  • فرد قادر نباشد از طریق بینی نفس بکشد (زیرا سوراخ های آن مسدود شده اند)
  • خروج ترشحات از داخل بینی
  • زمانی که این عضو را لمس می کنید ، صدای “تق تق” از آن بشنوید
  • دچار هماتوم شده باشید (این مسئله زمانی رخ می دهد که خون در تیغه بین دو سوراخ یا همان سپتوم جمع شود)

چه چیزی باعث شکستگی بینی می شود؟

همانگونه که ذکر شد این عارضه اغلب در نتیجه حوادث مختلف رخ می دهد. برای مثال تصادفات رانندگی ، شرکت در ورزش های تماسی و مشاجرات ، زمین خوردن و غیره همگی می توانند باعث شکسته شدن بینی شوند.

کمک های اولیه برای بینی شکسته

زمانی که به صورت و بینی ضربه می خورد ، در اولین اقدام باید خونریزی را متوقف کرده و هر گونه درد و تورم را کاهش دهید. تا زمانی که به جراح بینی مراجعه کنید ، می توانید این اقدامات را به انجام رسانید :

توقف خونریزی

  • بعد از شکستگی بینی ، به حالت نشسته باشید و دراز نکشید. در چنین شرایطی سر باید بالاتر از قلب قرار گیرد.
  • به سمت جلو خم شوید تا خون به داخل حلق باز نگردد. بر خلاف تصور عموم نباید سر خود را به سمت عقب خم کنید.
  • قسمت نرم بینی خود را با انگشت اشاره و شصت بگیرید و به مدت پنج دقیقه محکم نگه دارید.
  • در صورتی که خونریزی متوقف نشد ، ده دقیقه بیشتر این کار را انجام دهید

کاهش درد

  • در صورت نیاز از مسکن های بدون نسخه کمک بگیرید
  • حین خواب ، با استفاده از بالش سر خود را بالاتر قرار دهید

کاهش تورم شکستگی بینی

  • یک کیسه یخ را داخل یک حوله تمیز بپیچید و به مدت ده دقیقه روی بینی قرار دهید. سپس به مدت ده دقیقه آن را کنار گذاشته و دوباره تکرار کنید.
  • روی کمپرس یخ هیچ فشاری وارد نکنید تا به بینی آسیب نرسد.
  • در دو روز اول ، روزانه حداقل چهار بار از کمپرس سرد استفاده کنید

تشخیص بینی شکسته

برای تشخیص این عارضه ، پزشک ابتدا سوالاتی را در مورد نحوه آسیب به بینی از مراجعه کننده می پرسد. سپس در طی معاینه فیزیکی ، فشار آرامی را بر روی قسمت های مختلف بینی وارد می کند. در مرحله بعد داخل بینی را معاینه کرده و چشم ها ، فک و دندان ها را مورد بررسی قرار می دهد.

معمولا برای تشخیص شکستگی بینی نیازی به تست های تصویربرداری نیست ، اما در صورتی که احتمال رود بخش های دیگری از صورت نیز شکسته است ، MRI یا X ray به انجام خواهد رسید.

درمان فرکچر بینی

از یخ گرفته تا جراحی ، همگی مواردی هستند که می توان برای درمان این عارضه از آن ها بهره گرفت. اینکه کدام روش برایتان مناسب باشد به شدت شکستگی بینی بستگی خواهد داشت. در ادامه راه های درمانی مختلف را توضیح داده ایم.

استفاده از کمپرس سرد و مسکن

کمی قبل ذکر کردیم که پیش از مراجعه به پزشک می توانید از این دو مورد کمک بگیرید. اما شاید جالب باشد که بدانید در صورتی که بینی کج یا جا به جا نشده باشد ، می توانید تنها با این دو وسیله علائم آن را کاهش دهید. البته مهم ترین نکته این است که از دستورات پزشک خود پیروی کنید.

تخلیه هماتوم سپتوم

در کیس هایی که ضربه شدید بوده باشد ، امکان دارد در یک یا دو طرف بینی دچار هماتوم شوید. همانطور که مطلع شدید هماتوم خونی است که در تیغه میانی تجمع می یابد.

اگر بعد از شکستگی بینی این مورد درمان نشود ، احتمال دارد در نتیجه آن سپتوم سوراخ شود. غیر از آن پل بینی نیز می تواند سقوط کرده و باعث بروز عارضه ای به نام “بینی زینی شکل” شود. به منظور اینکه از بروز چنین عارضه هایی جلوگیری شود ، پزشک این هماتوم را تخیه خواهد کرد. این پروسه باید هر چه زودتر انجام گردد ؛ زیرا نکروز (مرگ) بافت می تواند حتی 24 ساعت بعد از آسیب نیز رخ دهد.

جا انداختن بینی

اگر استخوان های این عضو از جای خود تکان خورده و جا به جا شده باشند ، جراح باید آن ها را به صورت دستی جا بیاندازد. بدین منظور ابتدا با استفاده از داروهای بی حسی موضعی ، بینی بی حس خواهد شد. سپس پزشک با وارد آوردن فشار آرامی ، استخوان ها و غضروف را سر جای خود باز می گرداند. توجه داشته باشید که بسته به سن و شدت شکستگی بینی ممکن است این روند تحت بیهوشی عمومی نیز انجام شود.

قبل از جا انداختن بینی ، باید چند روز منتظر بمانید تا تورم کمی کاهش پیدا کند. زمانی که استخوان ها به سر جای خود بازگشتند ، امکان دارد داخل بینی تامپون قرار گرفته و بیرون آن نیز پانسمان شود. در مواردی نیز بینی گچ گرفته خواهد شد. گچ و اسپلینت بعد از یک تا دو هفته برداشته می شوند و در این مدت به منظور جلوگیری از بروز عفونت ، آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز خواهد شد.

جراحی بینی شکسته

اگر شکستگی بینی خیلی شدید باشد ، باید برای جا به جایی استخوان ها و باز کردن راه هوایی از عمل جراحی کمک گرفت. در این پروسیجر برای راحتی بیمار از بیهوشی عمومی بهره گرفته خواهد شد و سپس جراح آسیب ها را جبران خواهد کرد. برای ترمیم بینی ، دو مدل جراحی به انجام می رسد که در ادامه توضیحاتی را در مورد آن ها بیان کرده ایم :

سپتوپلاستی : در این فرآیند شکل و جایگاه سپتوم دست خوش تغییر قرار می گیرد. در طول این عمل ممکن است جراح بخش هایی از استخوان ها و غضروف ها را بردارد ، سپس ساختار زیرین آن ها را تغییر دهد. با این کار می توان سوراخ سپتوم را برطرف کرد و تنفس را نیز بهبود بخشید.

رینوپلاستی : بعد از شکستگی بینی ، می توان همزمان با عمل درمانی ، جراحی زیبایی را نیز به انجام رساند. در طول این رویکرد پزشک استخوان و بافت های زیر پوست این عضو را به گونه ای تغییر می دهد که شکل این عضو زیبا و چشم نواز شود.

شکسته شدن بینی در کودکان

شکستگی بینی یا بینی شکسته ، یکی از مصدومیت‌ های نسبتاً رایج در کودکان است که معمولاً به دلیل تصادفات ، فعالیت‌ های ورزشی یا دیگر ضربه‌ های جسمی اتفاق می‌ افتد. این شکستگی‌ ها می‌ توانند در شدت متفاوتی رخ دهند از خفیف تا شدید و بسته به میزان آسیب ، ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد.

علائم شکستگی بینی در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

1. درد یا حساسیت در اطراف بینی

2. تورم یا کبودی در اطراف بینی و چشم‌ها

3. دشواری در تنفس از طریق بینی

4. خونریزی از بینی

اگر شما مشکوک به شکستگی بینی در کودک خود هستید، مهم است که به ارزیابی ، سریعا به یک پزشک متخصص و مجرب مراجعه کنید. یک متخصص مجرب در این زمینه معمولاً یک متخصص گوش ، حلق، و بینی است که می‌تواند میزان آسیب را از طریق بررسی فیزیکی و احتمالاً آزمایش های تصویری مانند اشعه ایکس، ارزیابی کند.

درمان شکستگی بینی در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

1. کنترل درد: ممکن است مسکن‌های غیردارویی به منظور کاهش درد توصیه شود.

2. تزریق آرام‌بخش‌ به بینی: این داروها می‌توانند به کاهش تورم بینی و بهبود تنفس کمک کنند.

3. تنظیم و جا انداختن بینی: اگر شکستگی خیلی شدید باشد، ممکن است نیاز به استفاده از بسته‌ بندی بینی برای کنترل خونریزی و حمایت از بهبودی باشد.

4. جراحی: شکستگی‌های بینی شدید یا آن‌ هایی که باعث تغییر شکل بینی شده باشند، ممکن است نیاز به مداخله جراحی جهت ترمیم واقعی بینی و بازگرداندن شکل و عملکرد طبیعی داشته باشند.

بعد از درمان، ممکن است لازم باشد کودکتان از فعالیت‌هایی که ممکن است باعث آسیب بیشتر به بینی شود، مانند ورزش‌های تماسی، دوری کند تا به طور کامل بهبود یابد. اهمیت دارد که به دستورات پزشک پس از درمان توجه و در مراجعات پس از درمان حضور داشته باشید تا پیشرفت بهبودی را نظارت کنید.

دکتر سعید سهراب پور
فوق تخصص جراحی سروگردن

دکتر سعید سهراب پور، جراح و متخصص گوش و حلق و بینی و فلوشیپ جراحی های درمانی سر و گردن هستم. افتخار دارم که سال ها در زمینه ی درمان بیماری های مختلف گوش، حلق و بینی و همچنین جراحی های مربوط به سر و گردن فعالیت داشته ام. هدف من از ارائه خدمات در این وب سایت ارائه ی اطلاعات مفید و جامع در زمینه بیماری های گوش، حلق و بینی و جراحی های سر و گردن ، پاسخ به سوالات رایج مراجعین و معرفی جدیدترین روش های درمانی است.

نظرات
0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها