شاید شما نیز در طول زندگی خود ، احساس کنید که بینی تان گرفته و نمی توانید نفس بکشید. معمولا سرماخوردگی ، شکستگی و ضربه خوردن به این عضو باعث این موضوع می شوند ؛ اما گرفتگی راه تنفسی همیشه به این دلایل رخ نمی دهد و مسئله دیگری به نام پولیپ بینی نیز عامل آن است. پلیپ ها ، توده های نرم و غیر سرطانی هستند که در داخل مخاط بینی رشد خواهند کرد. اغلب افرادی که با بیماری هایی مثل آلرژی ، آسم ، حساسیت ، عفونت مزمن و التهاب دست و پنجه نرم می کنند به این عارضه نیز مبتلا خواهند شد. برای از بین بردن این توده ها راه های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها جراحی می باشد ، البته داروهایی نیز به این منظور وجود دارند. در صورتی که شما نیز احساس گرفتگی در بینی خود دارید و مایلید در این مورد بیشتر اطلاعات کسب کنید ، با دکتر سعید سهراب پور بهترین جراح بینی تهران همراه باشید.
پولیپ بینی چیست؟
این توده ها ، زائده هایی بدون درد و غیر سرطانی هستند که در حفره های بینی و سینوس ها یافت می شوند. این توده ها از غشا مخاطی یا همان بافت نرم و نازکی که روی اعضای مختلف بدن را پوشانده ، به وجود می آیند. این توده ها گاهی به قدری متورم و ملتهب می شوند که راه هوایی را به طور کامل مسدود می کنند.
پلیپ بینی چرا تشکیل می شود؟
زمانی این ضایعه تشکیل می گردد که غشا مخاطی سینوس و بینی به صورت مکرر و طولانی مدت ملتهب شوند. از نشانه های این التهاب می توان به تجمیع مایع ، قرمزی و تورم اشاره نمود. محققان این زمینه اعلام داشته اند که دلیل اصلی بروز پولیپ بینی ، عفونت و آلرژی مزمن است.
در طی این تحقیقات ، نمونه برداری هایی از بافت این توده ها انجام شده که در نتیجه آن ائوزوفیل مشاهده شده است. ائوزوفیل ها سلول های سفیدی هستند که ارتباط بسیار نزدیکی به واکنش های حساسیت زا و عفونت دارند. التهابی که در این ناحیه رخ می دهد می تواند منجر به رشد زائده های کوچکی گردد که با مایع پر شده اند و بعد از مدتی به پولیپ بینی تبدیل می شوند.
پولیپ در بینی چه نشانه هایی دارد؟
در مواقع زیادی این ضایعه ها بدون نشانه می باشند ، اما زمانی که اندازه آن زیاد شود ممکن است با علامت های زیر رو به رو شوید :
- احساس گرفتگی در بینی
- آبریزش بینی
- سر درد
- ریزش ترشحات از بینی به حلق
- ممکن است گاهی فرد در صورت ، سینوس ها و دندان های ردیف بالای خود احساس فشار نماید
- خر و پف شدید در شب
- از بین رفتن حس بویایی و چشایی
البته در مواردی پولیپ بینی به قدری بزرگ می شود که عوارض جدی تری در پی آن بروز خواهند کرد. برای مثال :
- آپنه خواب رخ می دهد (تنفس حین خواب قطع می شود)
- به بیماران مبتلا به آسم ، به صورت مرتب حمله دست می دهد
- حتی افرادی که آسم ندارند نیز ممکن است با مشکلات تنفسی رو به رو شوند
- عفونت سینوس ها به صورت مزمن
تشخیص پولیپ بینی
اگر هر یک از نشانه های بالا را در خود مشاهده کردید ، بهتر است به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. این فرد اقداماتی را در جهت تشخیص این عارضه انجام می دهد.
اولین اقدام او ، پرسیدن سوالاتی در مورد بیماری های مراجعه کننده می باشد. آلرژی ، عفونت و آسم از مهم ترین این بیماری ها می باشند. بیمار نیز وظیفه دارد در مورد تمام علائمی که با آن مواجه شده ، پزشک را مطلع سازد.
در قدم بعدی ، داخل بینی با یک اندوسکوپ مخصوص معاینه می شود. ممکن است برای به دست آوردن تصاویر دقیق تری از داخل بینی ، سی تی اسکن نیز تجویز شود.
درمان پولیپ بینی
مهم ترین نکته ای که باید به یاد داشته باشید این است که احتمال دارد این توده ها به صورت کامل برطرف نشوند. اما در هر صورت اقداماتی وجود دارند که می توان به جهت کاهش نشانه های آن انجام داد. برای مثال :
- تجویز داروهای استروئیدی به صورت خوراکی
- تزریق کردن داروهای مختلف به زیر پوست ، مانند دوپیلوماب
- استفاده از اسپری های استروئیدی که اندازه پولیپ بینی را کوچک کرده و علائم آن را بهتر می کند
- انجام جراحی که در آن پلیپ ها حذف می شوند. زمانی این مورد تجویز می شود که دیگر درمان ها تاثیری نداشته باشند
اگر عفونت نیز در کنار دیگر نشانه ها بروز کرده باشد ، بیمار باید آنتی بیوتیک نیز مصرف کند.
جراحی پولیپ بینی در تهران
تکنیک مورد استفاده در این عمل ، به مکان و اندازه توده ها وابسته است. در این پروسیجر این زائده ها از آستر سینوس و بینی بیرون آورده می شوند. در این قسمت توضیح مختصری در مورد این تکنیک ها بیان کرده ایم.
اگر اندازه زائده بزرگ باشد و در مکانی نزدیک به سوراخ های بینی قرار گرفته باشد ، باید آن را با کمک ابزاری به نام میکرودبریدر بیرون آورد. این ابزار نه تنها پولیپ را جدا می کند ، بلکه به صورت همزمان بافت های اضافی را نیز بیرون می کشد.
تکنیک دیگر ، پولیپکتومی درون بینی می باشد که در آن جراح بینی توده را توسط یک ابزار با نام گرسپ بیرون خواهد کشید.
جراحی اندوسکوپی پولیپ بینی در تهران زمانی به انجام می رسد که تعداد ضایعه ها زیاد بوده و اندازه کوچکی نیز داشته باشند. این توده ها اغلب در مکان های عمیق تری از بینی قرار گرفته اند. پزشک در این رویکرد از یک اندوسکوپ بهره گرفته و مکان پولیپ ها را پیدا می کند. سپس به وسیله ابزارهایی که در کنار این اندوسکوپ وارد شده اند ، توده ها را جدا کرده و بیرون می کشد.
جراحی پولیپ بینی چقدر طول می کشد؟
تنها چند ساعت برای این پروسه زمان نیاز است ، البته در صورتی که از بیهوشی عمومی استفاده گردد باید چند ساعت را در بیمارستان سپری کرده و بعد مرخص شوید. به طور کلی این جراحی سرپایی محسوب شده و نیازی به بستری شدن ندارد.
هزینه عمل پولیپ بینی در تهران چقدر است؟
قیمت این عمل ، به عوامل متعددی بستگی خواهد داشت. برای مثال استفاده یا عدم استفاده از داروی بیهوشی ، تکنیک و ابزار استفاده شده در عمل ، دستمزد متخصص ، تجهیزات بیمارستان و غیره از این فاکتورها هستند. برای اطلاع از هزینه جراحی پلیپ بینی در شهر تهران به صورت دقیق با پزشک خود تماس بگیرید.
سخن آخر
وجود توده های بی خطر و غیر سرطانی داخل بینی ، می تواند راه تنفسی را بند آورده و باعث بروز علائمی مثل سردرد ، کاهش حس بویایی و چشایی ، آبریزش بینی و غیره شود. مقصر این نشانه ها ، عارضه ای به نام پولیپ بینی می باشد. این زائده ها می توانند به حدی بزرگ شده که راه هوایی را ببندند ؛ البته به صورت خوشه ای و با اندازه کوچک نیز رشد می کنند. می توان به طرف مختلفی مثل استفاده از داروهای خوراکی و اسپری استروئیدی این مشکل را تا حدی از بین برد ، اما مواردی نیز وجود دارند که به این درمان ها جواب نداده و باید جراحی انجام شود.